Tarihçe

Tarihçe

20.09.2019 1624

İstanbul ili Fatih semtinde Çarşamba Mahallesi'nde Sultan Selim Camii'nin bitişiğinde yer alan ve tarihsel görünümünü hala koruyan Sultan Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi binası ilk kez 16.yy'da yapılmıştır. Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim 'in Ekim 1520'de ölümü üzerine oğlu Kanuni Sultan Süleyman babasının güzel bir Mesire alanı olan ve 'Mirza Sarayı ' denilen yere gömülmesine ve buraya türbe ile birlikte camii, imaret, Medrese-i İlmiye, mektep ve darüşşifa yapılmasını emretmiştir. Bu emir üzerine Sultan Selim Camisi, imaret, Medrese-i İlmiye, mektep ve darüşşifa yapımına aynı yıl başlanmıştır ve 1523 yılında Mimarbaşı Acem Ali tarafından bitirilmiştir. Kanuni'nin babası adına olduğu bir Medrese-i İlmiye ve imaret 1. Abdülhamit devrinde 1780 (Hicri 1194) yılında 'Birinci Abdülhamit Han Medrese'si olarak öğretime açılan okul 1894 İstanbul depreminde büyük hasar gördüğünde 1915 yılında Mimar Kemalettin tarafından yeniden yaptırılmıştır. Bu tarihten Cumhuriyet Dönemine kadar Medresetü'l Mütehassin (Uzman Yetiştiren Medrese) olarak kullanılmıştır. Cumhuriyetin ilanından sonra bir süre 'Cumhuriyet Kız Lisesi' olarak kullanılmıştır. 1949-1974 yılları arasında 'Sultan Selim Kız Enstitüsü ve Akşam Kız Sanat Okulu ' olarak kullanılmıştır.

                1974-1975 öğretim yılından itibaren ise 'Sultan Selim Kız Meslek Lisesi ve Pratik Kız Sanat Okulu ' olarak öğretime devam ederken 1990-1991 yılından geçmiş kültürümüzden günümüze gelen geleneksel sanatımızı 'Klasik ciltçiliği' yaşatabilmek amacıyla 'Sultan Selim Geleneksel Türk El Sanatları Meslek Lisesi Ciltçilik bölümü' ilave edilmiştir.

                2010 yılında okulumuzun adı 'Sultan Selim Kız Teknik ve Mesleki lisesi ' olarak değiştirilmiş. 2008 yılında Klasik Cilt, 2010-2011 Eğitim-öğretim yılında da Ayakkabı Saraciyer alanları kapatılmış olup Grafik ve fotoğraf Alanı, Çocuk Gelişim Alanı, Giyim Üretim Teknolojisi Alanı, Bilişim Teknolojileri Alanı, Yiyecek-İçecek Hizmetleri Alanı açılmıştır.

                Okulumuz halen 'Sultan Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ' olarak tarihi binasında hizmet vermektedir.